Van landgoed naar stadspark

Een plek met allure. Een rustige plek. Tussen de oude bomen staat een historische villa. Het water rimpelloos. In de verte een koe, of paar schapen. Zo stel ik me een landgoed voor.

Woerden had Landgoed Batestein. Een stuk grond gekocht door de familie Bredius, met boomgaarden, een wandelbos, een boerderij en later een villa. Als je niet voornaam was, of personeel, kwam je er niet in. Wel waren het theehuis, de villa en de tuin daaromheen goed te zien.

De gemeente onteigende de grond. De bevolking kwam in opstand tegen de gemeentelijke bouwplannen en wij kregen het Brediuspark. Met veel gebouwen aan de randen, een afgebrande boerderij in het midden en een beetje verwaarloosd door gebrek aan aandacht en onderhoud. Maar toegankelijk voor iedereen, met oude  boomgaarden, een actief NME centrum, een educatieve tuin, een stiltegebied en 173 soorten paddenstoelen.

Weer een landgoed

Op 4 november bracht de Stichting Landgoed Bredius op een openbare informatieavond in het Brediushonk verslag uit. De stichting komt voort uit het burgerinitiatief Brediuspark, waarin de organisaties en betrokken bewoners in en om het park, ook het IVN, samenwerken. De stichting koos voor het park een nieuwe naam: Landgoed Bredius. Een verwijzing naar de familie Bredius en de wens er weer een landgoed van te maken, met alle allure, rust, groen en historie die daarbij hoort.

Vooral aan de kant van de Oostdam/Oudelandseweg gaat er de komende maanden veel veranderen. De villa Rijnoord en de tuin worden weer zichtbaar. De muur, die villa en tuin nu nog aan het zicht onttrekt wordt in november afgebroken. Er is een inventarisatie gemaakt van de bomen in de tuin van de villa. Volgens landschapsontwerper Luc van Dam een magnifiek bomenbestand met een grote variatie. Er zijn bomen bij van 150 jaar oud, voor hun leeftijd heel gezond. Eén rode beuk, vlakbij het theehuis, zal waarschijnlijk tussen nu en twee jaar het loodje leggen. Bij de renovatie van de tuin wordt het oude parkbos zichtbaar gemaakt door verwijdering van vlier en hersteld door de aanplant van sierheesters, hortensia’s en stinzenplanten.

De gemeente knapt de monumentale ingang aan de Oostdam op. Het bos naast deze ingang blijft, maar er worden enkele bomen gerooid om wat meer licht te krijgen op het Rijnoordpad. Ook gaat de gemeente een aantal paden opknappen.

Het bestuur en de werkgroepen binnen de stichting hebben veel werk verzet. Vanaf 2015 gaat de stichting het beheer en onderhoud van het groen van de gemeente overnemen. Ter voorbereiding heeft de werkgroep groenbeheer een inventarisatie gemaakt van al het groen en een groenbeheerplan opgesteld. In samenwerking met de IVN werkgroep Landschapsbeheer voert de stichting nu al een gedeelte van het groenbeheer uit, namelijk : het snoeien van de fruitbomen en de hagen in het arboretum, het oogsten van het fruit (3.000 kg appels en peren) en het maaien en hooien van weilanden en boomgaarden.

Niet alles verloopt voorspoedig. Het lukt bijvoorbeeld nog steeds niet te voorkomen dat de bomen tussen het speelveld en het Park Oude Land steeds worden afgezaagd. Dit is één van de vele onderwerpen van het tweewekelijkse gesprek van het bestuur met de gemeente.

Moestuin

Het ontwerp voor de tuin, het teeltplan, het beplantingsplan voor de pluktuin en de bessengaard, het programma van eisen, het plan van aanpak en de gereedschapslijst zijn gereed. Helaas neemt gemeente de kosten voor het afgraven van het gravelveld niet voor zijn rekening. Het bestuur roept daarom iedereen op te zoeken naar mogelijkheden om hiervoor op korte termijn € 20.000,- bijeen te krijgen. Dan kunnen in het voorjaar de planten de grond in en wordt het landgoed weer een stuk mooier en levendiger.

Meedoen en bijdragen

De activiteiten van de Stichting Landgoed Bredius zijn alleen mogelijk door de inzet van veel vrijwilligers. En door de bijdragen van de donateurs, sponsors en fondsen. De gemeente legt op elke gedoneerde euro € 0,33 toe!

Voor het bestuur zoeken we een secretaris, administratieve ondersteuning en een algemeen bestuurslid. De werkgroep Communicatie zoekt een redactielid voor de website, de nieuwsbrief en social media. De vacatures staan op http://www.hartvoorwoerden.nl/ onder ‘natuur’/ Landgoed Bredius.

Voor een jaarlijkse bijdrage van € 15,- bent u al Vriend van Landgoed Bredius. Voor een jaarlijkse bijdrage van € 25,- krijgt u als welkomstgeschenk een uniek boekje met foto’s en informatie over Landgoed Bredius: de natuur, de geschiedenis, de mensen en de plannen.

Contact en informatie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.landgoedbredius.nl,

https://www.facebook.com/pages/Brediuspark/151927948322876,

https://twitter.com/brediuspark

Rinie Blauw